Zmrzlina z čerstvé máty

3.8.2016
Kategorie

(recept podle Davida Lebovitze)


Suroviny

  • 400 ml
    smetany (min. 31%)
  • 200 ml
    plnotučného mléka
  • 120 g
    cukru
  • 65 g
    čerstvých mátových lístků
  • 4
    žloutky
  • špetka soli

Postup

  1. V hrnci zahřejeme mléko, cukr, 200 ml smetany a sůl na 85 °C.

  2. Odstavíme z plotny a přidáme mátové lístky a zamícháme, aby byly všechny ponořeny. Necháme louhovat 1 hodinu při pokojové teplotě.

  3. Mátovou směs přelijeme přes sítko do druhého hrnce. Mátu v sítu lžící co nejvíce vymačkáme. Vymačkanou mátu ze síta odstraníme, síto opláchneme a necháme k dalšímu použití.

  4. Do větší mísy nalijeme zbylých 200 ml smetany a na mísu posadíme síto.

  5. Rozšleháme žloutky.

  6. Mátovou směs trochu zahřejeme, přilijeme cca 1/3 ke žloutkům, dobře promícháme metličkou a přelijeme zpět k do hrnce a celé začneme zahřívat, za stálého míchání, až na 75 °C.

  7. Stáhneme z plotny a přes připravené síto přelijeme ke zbylé smetaně. Promícháme a necháme vychladnout.

  8. Posléze dáme na několik hodin do lednice.

  9. Směs nalijeme do výrobníku a uzmrzlinujeme.

Recenze

Žádná recenze.

Napište první recenzi na recept: “Zmrzlina z čerstvé máty”

*

Souhlasím