Zmrzlina z čerstvé máty
(recept podle Davida Lebovitze)
Suroviny
Postup
V hrnci zahřejeme mléko, cukr, 200 ml smetany a sůl na 85 °C.
Odstavíme z plotny a přidáme mátové lístky a zamícháme, aby byly všechny ponořeny. Necháme louhovat 1 hodinu při pokojové teplotě.
Mátovou směs přelijeme přes sítko do druhého hrnce. Mátu v sítu lžící co nejvíce vymačkáme. Vymačkanou mátu ze síta odstraníme, síto opláchneme a necháme k dalšímu použití.
Do větší mísy nalijeme zbylých 200 ml smetany a na mísu posadíme síto.
Rozšleháme žloutky.
Mátovou směs trochu zahřejeme, přilijeme cca 1/3 ke žloutkům, dobře promícháme metličkou a přelijeme zpět k do hrnce a celé začneme zahřívat, za stálého míchání, až na 75 °C.
Stáhneme z plotny a přes připravené síto přelijeme ke zbylé smetaně. Promícháme a necháme vychladnout.
Posléze dáme na několik hodin do lednice.
Směs nalijeme do výrobníku a uzmrzlinujeme.
Recenze
Žádná recenze.