Základní krémové gelato

30.6.2016
Kategorie

Suroviny

  • 300 ml
    plnotučného mléka
  • 200 ml
    smetany (min. 31%)
  • 100 g
    cukru
  • 1 g
    kukuřičného škrobu
  • 4
    zrnka kávy
  • 2
    žloutky
  • 1
    bílek
  • 1/2
    vanilkového lusku
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli

Postup

  1. Všechno mléko a 150 ml smetany zahřejeme v hrnci, přidáme kávová zrna, skořici, citronovou kůru, dužinu z vanilky a sůl.

  2. Zamícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na 1/3 a ještě dalších cca 5 min necháme vařit.

  3. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

  4. Vyjmeme kávu a skořici.

  5. Rozmixujeme žloutky, zbylý cukr a škrob mixérem do lehké pěny.

  6. Přilijeme zbylou smetanu, rychle promícháme, přidáme směs z hrnce a rychle promixujeme dohladka.

  7. Přelijeme zpět do hrnce a za stálého míchání zahříváme, asi na 75 °C zhruba 2 minuty.

  8. Přelijeme do misky (optimálně přes síto kvůli případným sraženinám), necháme vychladnout a studené dáme posléze ještě asi na 30 minut do lednice.

  9. Z bílku ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do vychlazené směsi.

  10. Směs nalijeme do výrobníku a uzmrzlinujeme.

Recenze

Žádná recenze.

Napište první recenzi na recept: “Základní krémové gelato”

*

Souhlasím