Karamelové gelato
(recept podle Morgan Morano)
Suroviny
Postup
Nejdříve spolu dobře smícháme suché suroviny: sušené mléko, cukr, sůl a kukuřičný škrob.
Pak přilijeme 210 g smetany a mléko a směs rozmixujeme dohladka.
Na těžší pánev nasypeme třtinový cukr a pozvolna na středním plameni necháme rozpustit na karamel.
Přilijeme 35 ml teplé smetany, ztlumíme plamen na čtvrtinu a mícháme opět dohladka.
Jen 100 g karamelu přilijeme do směsi a důkladně mixérem krátce rozmixujeme.
Směs přelijeme do kastrůlku a za stálého míchání zahříváme. Nenecháme ale dojít k varu. Takto směs mícháme cca 8 min, udržujeme max na teplotě 90 °C.
Pak směs přelijeme do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjeme folií a necháme cca 45 min stydnout. Když už není horká, dáme směs do lednice cca na 4 h.
Mezitím zbytky karamelu v pánvi opět zahřejeme a vlijeme zbylých 35 ml smetany a opět dohladka rozmícháme a rozpustíme zbytky karamelu.
Získáme zhruba 50 ml hustého karamelu, který přelijeme z pánve do maličké nádoby a za občasného míchání, např. špejlí, necháme vychladnout.
Směs nalijeme do výrobníku a uzmrzlinujeme.
Náš TIP:
Při vyndavání dáme do dózy vrstvu gelata, polijeme cik cak vychladlým karamelem a dáme další vrstvu gelata a opět polijeme karamelem. Vložíme do mrazničky případně hned servírujeme.
Recenze
Žádná recenze.