Karamelové gelato

3.8.2016
Kategorie
Množství 1.150 ml směsi (2 dávky pro MINI)

(recept podle Morgan Morano)


Suroviny

  • 685 g
    plnotučného mléka
  • 210 g
    smetany (min. 31%)
  • 170 g
    cukru
  • 113 g
    třtinového cukru
  • 56 g
    sušeného mléka
  • 28 g
    lehkého kukuřičného sirupu
  • 20 g
    kukuřičného škrobu
  • 70 ml
    smetany (min. 31%)
  • 1
    žloutek
  • špetka soli

Postup

  1. Nejdříve spolu dobře smícháme suché suroviny: sušené mléko, cukr, sůl a kukuřičný škrob.

  2. Pak přilijeme 210 g smetany a mléko a směs rozmixujeme dohladka.

  3. Na těžší pánev nasypeme třtinový cukr a pozvolna na středním plameni necháme rozpustit na karamel.

  4. Přilijeme 35 ml teplé smetany, ztlumíme plamen na čtvrtinu a mícháme opět dohladka.

  5. Jen 100 g karamelu přilijeme do směsi a důkladně mixérem krátce rozmixujeme.

  6. Směs přelijeme do kastrůlku a za stálého míchání zahříváme. Nenecháme ale dojít k varu. Takto směs mícháme cca 8 min, udržujeme max na teplotě 90 °C.

  7. Pak směs přelijeme do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjeme folií a necháme cca 45 min stydnout. Když už není horká, dáme směs do lednice cca na 4 h.

  8. Mezitím zbytky karamelu v pánvi opět zahřejeme a vlijeme zbylých 35 ml smetany a opět dohladka rozmícháme a rozpustíme zbytky karamelu.

  9. Získáme zhruba 50 ml hustého karamelu, který přelijeme z pánve do maličké nádoby a za občasného míchání, např. špejlí, necháme vychladnout.

  10. Směs nalijeme do výrobníku a uzmrzlinujeme.

  11. Náš TIP:
    Při vyndavání dáme do dózy vrstvu gelata, polijeme cik cak vychladlým karamelem a dáme další vrstvu gelata a opět polijeme karamelem. Vložíme do mrazničky případně hned servírujeme.

Recenze

Žádná recenze.

Napište první recenzi na recept: “Karamelové gelato”

*

Souhlasím